Levensboek

In een levensboek leg je vast hoe jouw leven er tot op dat moment uit heeft gezien. Je vertelt over jouw roots, je jeugd, het heden en de toekomst. Een levensboek maken met en voor bijvoorbeeld ouderen kan hen helpen om hun herinneringen vast te leggen. Specifiek voor mensen met dementie kan helpen om met hen in gesprek te blijven.

  • Het doe het zelf Levensboek

Het maken van een levensboek is een plezierig werkje om samen met degene te doen waarover het boek gaat. Er circuleren diverse documenten op internet waarin staat opgesomd wat er in moet staan, maar een standaard document met invulvelden bestaat voor het Nederlands nog niet. Tegen een kleine vergoeding wordt een standaard uitgewerkt levensboek als PDF-bestand toegestuurd waar je zelf mee aan de slag kunt gaan.

De kosten voor het standaard uitgewerkt levensboek bedragen 5 euro .

  • Begeleiding bij het maken van een levensboek

Als logopedist zijnde heb ik een specialisatie in het begeleiden en behandelen van mensen met dementie en hun mantelzorgers. Specifieke scholing en ervaring heb ik opgedaan met betrekking tot het maken van levensboeken. Indien gewenst kan ik het proces van het maken van een levensboek begeleiden.

De kosten voor de begeleiding en het maken van een levensboek bedragen 45 euro per uur.

  • Levensboek workshop

Speciaal voor mensen met dementie, hun mantelzorgers en medewerkers van (thuis-)zorginstellingen biedt ik de mogelijk om kleinschalige workshops te geven over het maken van levensboeken. Tijdens de workshop zal ik aan de hand van het standaard uitgewerkte levensboek stilstaan bij de manier waarop een levensboek gevuld kan worden. Alle aanwezigen zullen aan het einde van de workshop een begin gemaakt hebben met een levensboek: hetzij voor zichzelf of voor een ander.

De workshop kost 250 euro voor 5 personen inclusief materialen en reiskosten

Kosten voor de workshop voor grotere groepen zijn op aanvraag.